“Kiusamisest vabaks” loob häid suhteid nii laste kui täiskasvanute hulgas

Raeküla lasteaia vanemõpe­taja Eve Laidvee räägib, et kiusamise ennetamiseks loodud metoodikal “Kiusamisest vabaks!” on silmaga nähtavad tulemused. Lapsed on muutunud üksteise suhtes sallivamaks, saavad aru, et erinevused ja oma arvamus on ­lubatud.

“Selle metoodika abil oleme saanud suurendada laste teadlikkust suhtlemisel eakaaslastega, suunata lapsi probleeme lahendama lapsele meelepärasel viisil, mängu kaudu. Sõber Karu abil on lastel lihtsam olukordi ja probleeme analüüsida,” rääkis Laidvee. Programm ei arenda üksnes lapsi, vaid õpetajadki on õppinud palju uut ja kasulikku. Õpetaja Laidvee sõnutsi on näiteks osalemine programmis õpetanud, et väärtuskasvatusega tuleb tegelda järjekindlalt, samuti seda, kuidas kiusamisolukordi lahendada.

Tuginedes koolilt saadud tagasisidele, on õpetajad hinnanud kõrgelt lasteaias programmi läbinud laste oskusi kuulata kaaslast ja luua sõprussuhteid ning järgida kokkulepitud reegleid. Lapsed suudavad kirjeldada oma emotsioone ja ­järgida paremini üldtunnustatud käitumisnorme.

Pärnu Linnavalitsuse alushariduse peaspetsialist Marga Napp, kes on “Kiusamisest vaba lasteaed ja kool” programmi piirkonna kontaktisik, märkis, et „Kiusamisest vabaks!“ tee valimisel olid lisaks programmi sisule määravaks pakutav õppematerjal ja väga head personalikoolitused.

Kogu artikli leiad 5. mai 2018 Pärnu Postimehe paberlehes või siit.

Easysoftonic