„Sõber Karu on nüüd Eestis“ salvestuse esilinastus

Lastekaitsepäeval, 1. juunil kell 16.00-19.00 toimub Kadriorus Presidendi Kantselei esisel lipuväljakul ja muruplatsil lastepäev „Lastega ja lastele”. Selle ürituse avab kõnega Eesti Vabariigi President Alar Karis. Seejärel toimub laval kontsert ja muruplatsil rullivad end lahti telgid, kus pakuvad lastele ja vanematele põnevaid tegevusi Lastekaitse Liit, Sotsiaalkindlustusamet, eeskujuliikumine Valge Õhupall ja Eesti Lastekirjanduse Keskus. Üritus on kõigile huvilistele tasuta.

Programmi „Kiusamisest vabaks!“ meeskond kutsub sel päeval lapsi ja täiskasvanuid Lastekaitse Liidu telki „Lastekino koos Sõber Karuga“, kus näidatakse suurel ekraanil lasteetenduse „Sõber Karu on nüüd Eestis“ salvestuse esilinastust. Kinoseansi kestus on 30 minutit. Esimene algab kohe peale Eesti Vabariigi Presidendi Alar Karise avakõnet kell 16.15, järgmised kell 17.00, 17.45 ja 18.30. Üritusele pääsemiseks tuleb kindlasti võtta kinotelgi juures olevast kassast tasuta kinopilet, kuna kohtade arv on piiratud.
 
Kinotelgis kasutatakse kõrvaklappe, seepärast on lastekino soovituslik külastamiseks lastele alates viiendast eluaastast. Klappidest tulevat heli saab valida: filmi võib vaadata nii eesti kui ka vene keeles.

Filmi peategelasteks on Taani kroonprintsess Mary ja prints Frederik, kes saabuvad Eestisse, et kokku saada siin elavate lastega. Nad tutvustavad ennast ja oma head kaaslast, kelle nimi on Sõber Karu. Lapsed on karust väga huvitatud ja otsustavad talle kirjutada kirja, milles on üks palve. Milline just ning kuidas Sõber Karu Eestimaa lapsi aitab, seda saab näha lasteetenduse salvestuses.

Õpetlikus ja kaasahaaravas loos „Sõber Karu on nüüd Eestis“ põimuvad oskuslikult programmi „Kiusamisest vabaks!“ materjalid, mida ka päriselt kasutatakse programmiga liitunud rohkem kui 700 koolieelses haridusasutuses ja üldhariduskoolis.

See programm ongi tõepoolest välja töötatud Taani Roskilde Ülikooli teadlaste poolt ja just Tema Kuningliku Kõrguse Taani kroonprintsess Mary initsiatiivil, kes omakorda sai inspiratsiooni Austraalia programmist Better Buddies. Programmi sümboliks on seesama Sõber Karu, kes tuletab lastele meelde, et kuigi kõik ei saa olla rühmas ega klassis parimad sõbrad, peavad ja saavad kõik olla head kaaslased. See tähendab lähtumist programmi neljast põhiväärtusest, milleks on sallivus, hoolivus, julgus ja austus.

Lasteetenduse käigus, nagu ka programmi „Kiusamisest vabaks!“ rakendamisel haridusasutustes, levitatakse sõnumeid hea kaaslase mõistest, enese emotsioonide teadvustamise ja juhtimise vajadusest ning üldinimlike väärtuste tähtsusest inimeste eludes.

Lastele on raske selgitada üldinimlikete väärtuste definitsiooni,, sest väärtused on abstraktse loomuga. See etendus on suureks abiks, et näidata, missugustes käitumismustrites peegelduvad üldinimlikud väärtused:  mida teeb hooliv inimene, kui pealtvaatajana märkab kiusamist, mida teeb julge inimene, et kaitsta nõrgemaid, mis sõnu kasutab teisi austav inimene ja kuidas sallivus mõjutab kõikide rühmakaaslaste heaolu,

kommenteerivad etenduse sisu programmi „Kiusamisest vabaks!” koordinaatorid Aleksandra Munts-Avajõe ja Saskia Muru.

Etenduses on kasutatud selliseid „Kiusamisest vabaks!“ metoodilisi võtteid nagu kohanemisharjutused hea puudutuse metoodikast, emotsioonide plakatid tunnete teadvustamiseks, märgi „Stopp!“ kasutamine kiusamise peatamiseks, nelja põhiväärtuse läbimängimine, kokkulepete sõlmimine grupis ning ühtekuuluvustunnet ja koosolemisrõõmu pakkuvad laulud ja tantsud.

Lavastuse idee autoriks on Erika Tiganik, programmi „Kiusamisest vabaks!“ koordinaator Maardu Gümnaasiumis. Etendus lavastati suurepäraselt Esenia Antropova juhtimisel sama kooli teatrihuviringis. Eestikeelset versiooni dubleerivad Pirita Majandusgümnaasiumi ja Järveküla Kooli õpilased.

Kui Te mingil põhjusel ei saa tulla lastekinno 1. juunil, siis salvestatud lasteetendus on järelvaadatav programmi „Kiusamisest vabaks!“ koduleheküljel www.kiusamisestvabaks.ee rubriigis „Metoodika igapäevaelus“ metoodiliste materjalide hulgas nii eesti kui vene keeles alates 1. juunist 2022.

Tuletame meelde, et programmi „Kiusamisest vabaks!” kasutatakse Eesti haridusasutustes tänu Haridus- ja Teadusministeeriumi toetusele.

Easysoftonic