Kui lasteaeda tulid lillad karud…

Lillad karud tulid meie Pargi lasteaeda aasta tagasi, olles osalised kiusamisvastases ennetustegevuses. Aastaga on lapsed muutunud hoolivamaks ja tahavad teisi aidata, nad on aktiivsed arutlejad ja lahenduste pakkujad.

Karudel on tähtis koht Taani metoodikal põhineval projektil “Kiusamisest vaba lasteaed”, milles osalevad 3–8-aastased lapsed, lasteaiaõpetajad, lapsevanemad ja teised lapsele olulised inimesed. Tegemist on kiusamisvastase ennetustegevusega lasteaias.

Lasteaia õppekavades on olemas väärtuskasvatusega seotud teemad. Kuid see nn lillade karude projekt annab lisaks metoodikale ka vastavad metoodilised vahendid kiusamise süsteemseks ennetamiseks.

Rühma õpetajad ja õpetaja abi töötavad ühtse meeskonnana, pannes karud elama.

Iga laps saab endale väikese lilla karu. Õpetaja Suur Karu selgitab esimesi tõdesid. Edasi tulevad igapäevased tegemised koos karude ja väärtusmõistetega nagu austus,   hoolivus, julgus ja sallivus. Kõik need tõed saavad selgeks mängides ja karude koosolekutel arutades.

Tähelepanu on lastevahelistel suhetel ja probleemide varasel märkamisel. Õpetajad teavad, millele tähelepanu pöörata, et tunda ära kiusamist. Lastega räägitakse ja arutatakse käitumisprobleeme. Oluline on, et iga laps oskaks märgata, kui kaaslast kiusatakse, ja julgeks sekkuda. Hea sõber ja kaaslane on lapsele väga tähtis. Tekib arusaam, kuidas sõpra leida ja kuidas oma kaaslastega käituda.

Loe edasi siit!

Easysoftonic