Head laste- ja noorteraamatud taas valitud!

Lastekaitse Liit valib alates 2009. aastast kord aastas uudiskirjanduse hulgast välja häid lasteraamatuid ja alates 2018. aastast ka häid noorteraamatuid. Raamatuid hindavad lastekirjandusega igapäevaselt kokku puutuvad inimesed Eesti Lastekirjanduse Keskusest, Eesti Lugemisühingust ning maakondade ja linnade keskraamatukogude lasteosakondadest.  Kokku valiti seekord välja 15 lasteraamatut ja 8 noorteraamatut.

Lastekaitse Liidu juhataja Tõnu Poopuu sõnul on head meeleolu loovate ja mõtlemisele kaasa aitavate raamatute valimine oluline, et kasvatada lugemisoskusega põlvkonda. Juba märtsikuus tasub otsida nii maakondade keskraamatukogudest kui ka väiksematest raamatukogudest ja koolidest-lasteaedadest-noortekeskusest Hea lasteraamatu ja Hea noorteraamatu plakateid. Tiitli saanud raamatud on raamatukogus ja suuremates kauplustes tähistatud kleepsudega!

Kõige väiksemale lugejale valiti välja 7 lasteraamatut, millega saad allpool tutvuda. Oleme õnnelikud, et „Kiusamisest vabaks!“ programmi väärtused sallivus, austus, hoolivus ja julgus on valituks osutunud raamatutes olulisel kohal. Rõõmsat lugemist ja sisukat arutamist nii lasteaedadesse kui koolidesse kui kodudesse!

 

Postihiire tööpäev

Autor: Marianne Dubuc, Tõlkija: Leelo Märjamaa, Toimetaja: Rein Põder, Kirjastaja: Draakon & Kuu

Kas sa oled kunagi Krokodillil külas käinud? Või Oraval? Ei olegi? Siis tahad sa kindlasti koos Postihiirega kirju ja pakke laiali vedada! Sul avaneb võimalus piiluda pesadesse, urgudesse ja koobastesse, kus elavad vahvad tegelased ning mida täidavad tuhat ja üks põnevat asja. Postihiire kärule on jäänud viimane pakk. Kellele see võiks küll olla? 

Rohkete detailsete illustratsioonidega pildiraamat kõige noorematele lugejatele.

Popi

Autor: Katri Kirkkopelto, Illustreerija: Katri Kirkkopelto, Tõlkija: Hille Lagerspetz, Toimetaja: Mari Klein, Kirjastaja: Helios

Popi oli õhinas.Ta kavatses esimest korda minna metsa, kuhu teised lapsed olid ehitanud onni. Popi oli selga pannud Välgumehe riided. Välgumees oli kõige kiirem ja julgem.

Aga mis juhtus? Uued kaaslased ei võtnudki teda kampa, vaid lõid ukse tema nina ees kinni. Õnneks on olemas Vana, kellel on soe süli. Vana rahustavad sõnad lohutavad kurba loomakest. Koos Vanaga mõtleb Popi, mida teha, et teda mängu võetaks, ja milline on hea kaaslane. Lõpuks leiab ka Popi omale sõbra, Lumi.

„Popi“ on lugu rühmas ettetulevast kiusamisest, eneseusalduse kasvatamisest, tunnetest ja sõprusest.

Hundi sõbrad

Autor: Ilmar Tomusk, Illustreerija: Catherine Zarip, Kujundaja: Catherine Zarip, Kirjastaja: Tammerraamat

Vanasõna ütleb, et sõpra tunned hädas. Hundil on kaks sõpra – Karu ja Rebane. Kuid alles siis, kui Hundiga juhtub õnnetus, saab ta teada, kes on tegelikult tema sõbrad.

Minu suur karu, minu väike karu ja mina

Autor: Margarita del Mazo, Tõlkija: Ave Põlenik-Schweiger, Illustreerinud: Rocio Bonilla, Kirjastaja: Ühinenud Ajakirjad

On väga tore, kui sul on karu. Aga veel parem on, kui sul on lausa kaks karu! “Minu suur karu, minu väike karu ja mina” on populaarse Hispaania lastekirjaniku Margarita del Mazo südamlik jutustus sõprusest, üksteisest hoolimisest ja paljudest lumistest seiklustest.

 Lugu väikesest majast, kes tahtis olla kodu

Autor: Piret Raud, Illustreerija: Piret Raud, Kujundaja: Olivier Douzou, Kirjastaja: Tänapäev

Kaugel maal elab tühi väike maja. Ta on üksik ja kurb. Ühel hommikul otsustab ta minna otsima kedagi, kes tahaks teda endale koduks. Kes see võiks olla? Kas koer? Või kala? Või lind? Või hoopis kodutu Jüri? Või lausa keegi muu?

Seisa siin, Pärt!

Autor: Anti Saar, Anna Ring, Kujundaja: Anna Ring, Kirjastaja: Päike ja Pilv

Pärt läheb koos isaga poodi. Kassajärjekorras tuleb isale meelde, et pärm jäi ostmata. Ta jätab Pärdi koos ostukorviga sappa seisma ning tõttab ise riiulite vahele. Järjekord liigub, Pärt nügib hirmrasket poekorvi mööda maad muudkui edasi, isa aga ei tule ega tule…

“Seisa siin, Pärt!” on teine raamat, mis räägib sellest, kuidas Pärt satub täbaratesse olukordadesse. Esimese raamatu pealkiri on “Pärt ei oska saltot”.

Mina olen kunstnik

Autor: Kertu Sillaste, Kujundaja: Kertu Sillaste, Illustreerija: Kertu Sillaste, Toimetaja: Margit Ross, Kirjastaja: Koolibri 

„Mina olen kunstnik“ on raamat Jaanist. Jaan on poiss. Jaan ütleb, et tema on kunstnik. Mõistagi räägib niisugune raamat kunstist ja räägib sellest lastele. Kunstile lähenetakse reipalt ja eelarvamusteta: väheste sõnadega, kõnekate piltide kaudu selgitatakse hästi lihtsalt, mis on kunstiline mõtlemine ja kuidas kunsti tehakse, olgu siis tegemist nüüdiskunstniku ja -kunstiga või vanema aja meistri ja meistritööga. 

Tutvuge kindlasti heade lasteraamatutega veidi vanematele väikestele lugejatele ning heade noorteraamatutega!

Hea Lasteraamat 2018 suurematele:

 • Julian Clary. Perekond Julged. Kirjastus Tammerraamat
 • Cressida Cowell. Olid kord võlurid. Kirjastus Pegasus
 • Andrus Kivirähk. Tilda ja tolmuingel. Kirjastus FD Distribution
 • M. G. Leonard. Mardikapoiss. Kirjastus Tiritamm
 • Maria Parr. Väravavaht ja meri. Kirjastus Eesti Raamat
 • Aino Pervik. NummiPealt ja mujalt. Kirjastus Tänapäev
 • Stefanie Taschinski. Caspar ja Unustuse Meister. Kirjastus Pegasus
 • David Walliams. Härra Hais. Kirjastus Tänapäev

Hea Noorteraamat 2018:

 • Emily Barr. Flora Banksi ainus mälestus. Kirjastus Pegasus
 • Sarah Crossan. Õun ja vihm. Kirjastus Varrak
 • John Green. Kilpkonnad alla välja. Kirjastus Pegasus
 • Wolfgang Herrndorf. Miks me varastasime auto. Kirjastus Eesti Raamat
 • S. J. Kincaid. Põrguline: loodud kaitsma, loodud hävitama. Päikese Kirjastus
 • Nina LaCour. Meiega on kõik korras. Päikese Kirjastus
 • Ene Sepp. Taeva tühjad tribüünid. Kirjastus Tänapäev
 • Anna Woltz. Sada tundi ööd. Kirjastus Varrak

 Varasemate heade lasteraamatutega saab tutvuda siin: https://www.lastekaitseliit.ee/lapse6igused/hea-lasteraamat/

 

Easysoftonic