Taanis, Kopenhaagenis toimus “Kiusamisest vabaks!” rahvusvaheline seminar

Septembris kohtusid Kopenhaagenis, “Kiusamisest vabaks!” seminaril, programmi esindajad Taanist, Gröönimaalt, Eestist, Islandilt, Fääri Saartelt, Rumeeniast ning Prantsusmaalt. Lisaks regulaarsetele veebikohtumstele, mis toimuvad aastaringselt, on tavaks saanud kord aastas kohtuda programmi sünnimaal, Taanis. Kohtumisel oli iga piirkonna esindajatel võimalus jagada programmiga töötamise kogemusi, inspireeruda kolleegide tegevustest ning vestluste ja praktiliste tegevuste käigus leida ühiseid suundi nii raskuskohtadega tegelemiseks aga ka programmi arendustegevusteks.

Ühtekuuluvus on võti!

Seminaril tutvustati ülevaadet senistest “Kiusamisest vabaks!” uuringutest ning uuringute kaudu kogutud teabest. Partnerriikide esindajatega ühes aruteluringis viibis ka Taani uurija Helle Rabøl Hansen, kelle teadustööd on oluliseks aluseks sellele, kuidas me kiusamise fenomeni mõistame. Ühtekuuluvustunne on see, mis ühendab ning aitab luua kiusamist ennetavat käitumiskultuuri. Ühtekuuluvustunde puudumine võib omada aga vastupidist efekti:

Inimene vajab enda kõrvale häid sõpru ja kaaslasi ning soovib kuuluda sotsiaalsesse võrgustikku, et kujundada oma identiteeti, areneda, tunda end turvaliselt ja mõtestada isiklikku elu. Kui inimene hakkab kahtlema, kuhu ta kuulub või kas ta üldse kuhugi kuulub, võib see tekitada ebameeldivaid tundeid, sest tajutakse ohtu iseenda eksistentsile. Laste kuuluvustunne võib sattuda surve alla, kui kogukonna positiivne tähendus on määratlemata, või rühmades, kuhu nad kuuluvad, on vähe sallivust. Üks võimalus ebameeldiva tunde vaigistamiseks võib olla turvalisuse leidmine muul viisil, näiteks luua uus suhtlusring, mille põhieesmärgiks kujuneb kellegi tagakiusamine. Teisisõnu võib kiusamises näha sümptomit, mis väljendub hirmus üksijäämise ees, ja moodust uue koosluse loomiseks, kui ei osata positiivsete tegevuste jaoks ühist keelt leida. (Rabøl Hansen, 2015). 

Just seetõttu on kiusamise ennetustegevuses kesksel kohal lastele võimaluste loomine kuuluvustunde kogemiseks. “Kiusamisest vabaks!” programm pakub selleks rohkelt eakohaseid ning põnevaid võimalusi. Seal, kus on programmi  sümbol Sõber Karu on kesksel kohal heaolu ja ühtsustunde loomine, pidades silmas programmi põhiväärtusi – sallivust, austust, hoolivust ja julgust – neid eakohaselt, sh läbi täiskasvanu eeskuju lasteni viies.

 

Erinevad üheskoos!

Vaadates ühiselt ajas tagasi, saame meenutada, kuidas Taani haridusasutustes aktiivset kasutust leidnud programm tekitas järgemööda huvi ka teistes riikides. Nii arendati Taani Roskilde Ülikooli teadlaste poolt välja töötatud programmist  rahvusvaheline versioon. Olulisel kohal oli ja on programmi väärtustes ning üldpõhimõtetes rahvusvahelise ühtsuse säilitamine, kuid tõlgetes kasutajariigi kultuuri- haridus- ja keeleruumist lähtumine. Selliselt on “Kiusamisest vabaks!” igas piirkonnas pisut oma nägu ja tegu, kuid siiski äratuntavalt ühtne. Ka Eestis on programmi kasutusel oleku perioodi vältel tegutsetud selle nimel, et sisu oleks kooskõlas Eesti riiklike õppekavade alusväärtuste ja üldpädevuste kujundamise põhimõtetega, et seeläbi tõhusamalt programmi kasutavat spetsialisti igapäevatöös toetada.

Nii nagu iga laps ja spetsialist rühmas ning klassis, on ka iga “Kiusamisest vabaks!” rahvusvahelise võrgustiku partner omamoodi erinev ja eriline. Lähtudes “Kiusamisest vabaks!” põhimõtetest ning väärtustest, saab seda vaadelda positiivse mitmekesisusena – erinevused rikastavad meie kõigi maailma. Väärtustel põhinev kõrge sallivuskultuur grupis ei tähenda mitte ükskõiksust, vaid aktsepteerimist, võrdset kohtlemist ja mitmekesisuse mõistmist. Nii sai iga partner jagada programmiga töötamise eripärasid, väljakutseid ja töövõite just neile omasel moel, tundes seejuures rahvusvaheliste kolleegide õlatunnet.

 

Üheskoos edasi – tuleviku suunad

Programmi “Kiusamisest vabaks!” väärtustele ja põhimõtetele tuginedes on toetatud kiusamist ennetava käitumiskultuuri loomist tuhendetes laste- ja haridusasutustes üle Euroopa. Palju on ühiselt saavutatud ning ka edasine suund on selge – jätkata laste, lastega töötavate spetsialistide ning lapsevanemate toetamist, et heade ning turvaliste suhete loomine toimuks tõhusalt, mänguliselt ning kõigi osapoolte suhtes austavalt ja hoolivalt.

“Kiusamisest vabaks!” keskne põhimõte on olnud programmi regulaarne arendustegevus, lähtuvalt programmi uuringutest. Seda suunda on kavas jätkata, toetudes eri riikides käivitatud uuringute tulemustele. Lisaks uuringu- ning arendustegevusele on kavas jätkata uuendatud kokkulepete kohaselt koostöökohtumisi ning kavandada põnevaid tegevusi ja üritusi lastele ja spetsialistidele programmi kasutavates haridusasutustes.

Üheskoos suudame palju!